contur

contur

duminică, 21 iunie 2015

Despre acizii grasi si forma sanatoasa

Acizii grasi ne inconjoara de peste tot si nu prea se stie ce sa se faca cu ei. Dadeau si ei o oaresce sursa de energie dar asta atunci cand se strangeau in formatie mica. Daca se ingramadesc si nu suntem atenti ca au invadat fara stire sunt raspunzatori de tot felul de dereglari, care nu dau corpului o forma sanatoasa. Astia nu anunta: bai, vreti nu vreti, noi ne instalam uleiosi si unsurosi, sa vi se faca rau. Eu as zice ca daca ii vedeti asa, ascunsi sub apetisante, sa nu-i mai lasati. Sunt grasimile saturate, in majoritate animale. Nu sunt esentiale pentru organism. Dau doar iarna mai multa protectie la frig. Dar zau daca merita sa nu ai forma fizica doar ca sa spui ca iarna nu ti-e asa de frig ca unul care nu are depozite de acizi grasi. Adica, dintre acizii grasi pe care ii contin diverse alimente, numai doi sunt esentiali pentru organism, sunt nesaturati, sunt denumiti linolenic si linoleic iar formele publice de comercializare pentru ei sunt Omega 3 si Omega 6. Se gasesc in seminte oleaginoase si ulei de peste (continut in peste). Aceste alimente mai contin si alte substante nutritive, care le recomanda ca importante in alimentatie, spre deosebire de alte alimente folosite in alimentatie, care nu contin substante nutritive. Fructele si legumele contin in majoritate acizi grasi nesaturati, care in principal sunt furnizori de energie si nu se constituie in excese ce s-ar depozita. Si alimentele procesate trebuiesc urmarite la compozitia de acizi grasi saturati si nesaturati.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu